Orbán kommunistának nevezte az ellenzéket, nem számolná fel az orosz energetikai együttműködést

Megosztás

Hosszú interjút adott a Mandinernek Orbán Viktor, amelyet a HVG szemlézett. A miniszterelnököt elsőként az orosz-ukrán háborúról kérdezték, így ismét elmondta, hogy Magyarország békepárti, ebből a konfliktusból minden áron ki kell maradnunk, ugyanakkor ismét elítélte az orosz támadást.

Orbán elmondta: az EU szigorú szankciókat vetett ki Oroszországra, és ezeket Magyarország is megszavazta. Orbán szerint azért nem vétóztak, mert “most az uniós egység a legfontosabb.”

Arról, hogy az intézkedés mennyiben fogja befolyásolni a magyar–orosz kétoldalú kapcsolatokat, lesz-e hatása a Paks 2-re és az orosz gázszállításra, a miniszterelnök azt mondta, semmilyen érv nem szól amellett, hogy megszakítsuk az oroszokkal az energetikai együttműködésünket, és ugyanez a helyzet a paksi beruházással is, mert “ha nincs Paks, akkor még több orosz gázt és még drágábban kell vásárolni. Ha felszámolnánk az oroszokkal való energetikai együttműködést, akkor egyetlen hónap alatt háromszorosára nőne az összes magyar család rezsiköltsége.”

A kérdező rátért a kormány családpolitikájára is. A kormányfő szerint a következő évekre az a tervük, hogy teljessé tegyék a családpolitikájukat: “A végső cél az, ha gyereket nevelsz, az gazdaságilag előnyösebb helyzetbe hozzon, mint ha nem vállaltál volna gyereket.”

Orbán azt magyarázta, hogy a már meglévő elemek támogatási mértékét növelniük kell, mert például a 25 év alattiak szja-mentessége a 25. életév betöltése után fizetéscsökkenést eredményezhet, hiszen a 25. év betöltésével a fiatal átugrik az addigi adómentességből az adófizetésbe.

Orbán szerint a családot alapítók számára kell itt egy átvezető szakasz, illetve szerinte 25 éves korukig sokan inkább elhalasztják a gyerekvállalást, és sokat dolgoznak, hogy sokat tudjanak megtakarítani. Nekik Orbán szerint 25 éves korukban erős impulzust kell kapniuk, hogy az elhalasztott gyerekvállalást pótolhassák. Az erre irányuló újabb intézkedéseket a választás után tervezik élesíteni.

Az áprilisi választásról Orbán azt mondta, azért beszélt Márki-Zay Péter helyett Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon visszatéréséről az évértékelő beszédében, mert “A kommunista szívós fajta. Azt remélem, hogy a negyedik vereséget már nem élik túl a kommunisták. Másrészt egy újabb győzelemmel ki tudjuk kényszeríteni az ellenzék radikális átalakulását, ezzel pedig új fejezet kezdődhet a magyar belpolitikában.”

Forrás és további részletek: Mandiner, HVG

Kapcsolódó cikkek